Dans, druk og djævle...
Kom forbi Greve Bibliotek til en aften om de danske folkeviser – det første arrangement i denne sæson af Skål med de Store Danskere.
Af Viggo Ahlgren
De fleste danskere ligger nok inde med et fjernt minde om folkevisernes magiske og mystiske univers. Som fast del af folkeskolen bliver nærmest alle børn trukket igennem historier om alt fra ellefolk og dværgekonger til dristige riddere og smukke jomfruer. Nogen husker folkeviserne med glæde, andre måske med gru – og viserne har nok fået et halvdårligt omdømme.
Det laver vi om på torsdag den 19. september kl. 17:00, når vi genbesøger folkeviserne på Greve Bibliotek. Med et oplæg af vores kulturformidler, Viggo Ahlgren, dykker vi ned i visernes historie og indhold. Der er nemlig masser af saft og kraft i de gamle kvad, der både giver et unikt indblik i Danmarks middelalder og de yderste kroge af menneskets forbudte drifter.
Dyster drift og kirkens blik
Ofte handler folkeviserne om en forvirret ungmø eller ungersvends forbudte seksualdrift, der fristes af et sødt blik eller magiske væseners lokken. At efterfølge disse drifter er et farligt foretagende, og mange af folkevisernes hovedpersoner ender med at lade livet som den ultimative pris for sit overmod.
Folkevisernes strenge morale passede fint ind i kirkens lærdom i samtiden. Den mindede om, at djævlen var alle steder, og man skulle passe på med at lade sig friste af en løssluppen adfærd – lige fra druk til dans til dating. Paradoksalt nok blev folkeviserne opført i kædedans, der historisk set genkendes i sagn og myter om netop hedenske overtroiske væsener (dværge, ellefolk og alferinge).
Endnu mere paradoksalt er det, at folkeviserne er så sygeligt fokuserede på netop overtro, sex og straf – man fristes næsten til at spørge, om folkeviserne måske endda kan sige noget om den menneskelige psykes afkroge. Det ser vi nærmere på, når vi dedikerer en eftermiddag til de danske folkeviser.
Og nårh ja… vi giver også en passende drik til arrangementet!
Du kan finde din billetter her.