Mørket besøgt

Vi har netop afholdt en litterær vandring, hvor temaet var Mørket. Det betød at der blev læst højt fra skønlitteratur, som emmede af frustration, desperation og manglende lys i natten. Det var dog alligevel en ret hyggelig tur, hvor alle bøger var særligt udvalgt og du kan her se hvilke det var.

Af Thomas Damholt

Litteraturformidler Thomas står med bøger, som han læste højt i til litterær vandring om Mørket

Klokken var 16, da den lille flok deltagere, velforsynede med lygter og bøger i litteraturformidlerens rygsæk, gik fra Greve Bibliotek hen forbi Hundige Station. 

Lige efter stationen læstes den første tekst op, da den inkluderede en togrejse gennem Danmark, mod Norge, for at søge efter rigtig vinter og sne. Det var nemlig fra Om udregning af rumfang, bind 2, af Solvej Balle, hvor Tara Selter er blevet godt træt af efterårsvejret d. 18. november, en dato hun er bundet til at vågne op til dag efter dag. 

Så var temaet ligesom i spil, men næste stop skulle gøre det meget mørkere, da der blev stoppet i slutningen af det nye boligområde ned mod vandet. Litteraturformidleren læste nemlig her op fra den frygteligt godt skrevne voldtægtsscene, som den PTSD-ramte hovedperson genoplever i Øvelser i Mørke af Naja Marie Aidt. 

Næste stop var en bænk i Hundige Parken og det var nu blevet helt og aldeles mørkt, men tekstbidden fra Carl Christian Okkings fine roman om fodbold, Drenge græder ikke, hvor to unge mænd mødes ved deres bænk i mørket i Næstved og taler om den uvisse fremtid, hvor den ene skal flytte fra den anden til Esbjerg og eliteholdet dér, havde også lidt lyse toner i sig. 

Det var nok godt, da flokken blev totalt rystet i sin grundvold, da der ved lystbådehavnen blev læst om fra et af Banke banke på-afsnittene i Christina Hagens helt forrygende digtsamling, Pow Pow Pow, hvor den lille molbo bliver låst ude, og ingen kan forstå hvorfor den ikke bare får hjælp udefra, og man gennem digtet forstår alt for klart hvorfor den lille molbo er så meget en lille molbo og ikke kan hjælpes. 

Så gik turen tilbage fra vandet gennem Hundige Parken, og netop kommet over Gammel Køge Landevej blev der i en gadelygtes skær læst højt fra Arbejderhjerte, bind 1, af norske Carl Frode Tiller. Der skal skovles kæmpedynger sne fra et skur og en garage, og frustrationer over både det hårde arbejde og forskellige positioner i forhold til ligestilling, beskrives rammende stærkt. 

Turen gik videre op mod biblioteket og under et stop blev London i 1986 vakt til live i Natskolen af Karl Ove Knausgaard. Den unge, selvhævdende, ja, arrogante, hovedkarakter, Kristian Hadeland, giver cigaretter og låner sin lighter til en hjemløs i mørket, men får så ikke lighteren tilbage og så, ja, det skal man altså selv læse i det fantastiske og knugende fjerde bind i serien: Morgenstjernen. 

Uha uha, det var hårde følelser, der kom frem i deltagerne under oplæsningerne på turen og det var nok derfor at der blev sluttet af, velankommen til Greve Bibliotek, med det optimistiske og mirakuløse besøg af de vise mænd i en stald en vinternat omkring år 0 i Judæa i Anne-Cathrine Riebnitzskys gode, første bind i fortolkningen af og trilogien om Jesu liv: Tempel. 

Der blev sagt god jul og tak for godt selskab og en god, oplevelsesrig tur i nattemørket inden deltagerne spredtes. 

Hvis du er blevet interesseret i at deltage i en litterær vandring, så hold øje her eller på Facebook eller i Sydkysten, hvor de bliver annonceret.